Ga naar de inhoud

Holistisch Westers


De letterlijke betekenis van holistisch is terug te leiden naar het Griekse holos, wat geheel betekent.

Binnen deze behandelvormen wordt dan ook gekeken naar de gehele cliënt: fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel. Er wordt uitgegaan van de essentie dat alles onlosmakelijk met elkaar is verbonden.
Wanneer er binnen dit systeem ergens een verstoring zit, brengt dit het systeem (de mens) uit balans.

De behandeling vanuit het Holistisch Westers behandelperspectief gaat uit van de waarneming dat het lichaam zichzelf herstelt. Soms moeten daarbij de juiste prikkels worden gegeven. Ze werken niet op energetische basis, maar grijpen terug op de embryonale ontwikkeling van de mens met een segmentale opbouw. Daardoor bestaan er relaties tussen organen, huidgebieden, gewrichten etc. In “segmentale therapieën” speelt de wervelkolom (en de bijbehorende spieren, zenuwen, huidgebieden, organen) een grote rol.

Vanuit de chiropraxie, osteopathie en manuele therapie is bekend dat een prikkel op een wervel, ook invloed (via het zenuwstelsel) heeft op organen, spierspanningen etc. Naast het biomechanische effect (mobiliseren wervel), speelt dus ook het neuro reflectoire element een belangrijke rol. Bekende klachtenbeelden zijn o.a.: rugpijn, whiplash, bekkenklachten, nek-schouderklachten, hoofdpijn, en vele andere ‘onbegrepen’ pijnen. Bekend zijn therapievormen die werken met reflexzones, bindweefselzones, fascietechnieken, triggerpoints en neurologische bewegingsoefeningen.